Bitcoin leed eerder op donderdag een prijscrash, nadat het eerder deze week recordhoogtes met een kleine marge had gemist.

 

De belangrijkste cryptocurrency op basis van marktwaarde daalde van meer dan $ 19.300 naar $ 16.327 tijdens de vroege Europese handelsuren en werd voor het laatst gezien bij $ 17.200, wat neerkomt op een daling van 10% op 24-uurbasis, volgens CoinDesk 20-gegevens.

 

De plotselinge daling viel veel handelaren overrompeld, aangezien de cryptocurrency woensdag slechts 2% onder zijn recordhoogte van $ 19.783 handelde. Ocean Protocol is druk.

 

Dus, wat zit er achter de daling van $ 3.000? Hier zijn drie van de belangrijkste factoren die verantwoordelijk zijn voor de prijsdaling:

 

  1. Overmatige hefboomwerking

“Bitcoin is het slachtoffer geworden van een grote afwikkeling van hefboomtransacties in derivaten die op grote beurzen staan ​​genoteerd”, vertelde Matthew Dibb, CEO van Stack Funds, aan CoinDesk. REN is het nieuwe.

 

 

In de afgelopen 24 uur zijn voor bijna $ 2 miljard aan derivatenposities geliquideerd. Daarvan is volgens gegevensbron Bybit in de afgelopen 12 uur meer dan $ 1,6 miljard gesloten.

 

Het afbouwen van leverage-trades was verwacht, aangezien de kosten van het aanhouden van longposities op de eeuwigdurende futuresmarkt, ook bekend als het financieringspercentage, de afgelopen dagen sterk waren gestegen tot het hoogste punt in meerdere maanden van 0,098% – een teken van overmatige hefboomwerking of oververhitting in de markt. Het financieringspercentage wordt om de acht uur bepaald en betaald.

 

Bitcoin eeuwigdurende financieringspercentage

Met de prijsdaling is het financieringspercentage teruggevallen tot 0,011%, volgens gegevensbron Glassnode. In feite is overtollige hefboomwerking verdrongen.

 

  1. Technische terugval

De rally van Bitcoin van $ 10.000 naar $ 19.400 in de afgelopen zeven weken leek overbelast op de technische hitlijsten.

 

Het momentum was zo sterk dat de cryptocurrency consequent boven zijn 10-dagen moving average (MA) handelde tijdens de beklimming, ondanks een overbought lezing op de 14-daagse relatieve sterkte-index (RSI).

 

Activa zien zelden een rally van 90 graden, aangezien speculanten de neiging hebben om met regelmatige tussenpozen winsten te boeken, waardoor de prijzen dalen tot hun voortschrijdende korte-termijngemiddelden. De cryptocurrency heeft tijdens de vorige bullmarkten verschillende terugval van 20% of meer gezien.

 

De prijsdaling van vandaag heeft de cryptocurrency ruim onder het 10-dagengemiddelde gebracht en heeft de RSI in staat gesteld om op een meer stiervriendelijke manier opnieuw af te stemmen. “Het is een gezonde terugval”, zei Dibb van Stack Funds.

 

Volgens grafiekanalisten zijn prijsstijgingen met regelmatige terugval duurzamer dan stijgingen van bijna 90 graden.

 

Sommige traders waren gepositioneerd voor de pullback door putopties of bearish bets te kopen, zoals opgemerkt door Deribit Insights.

 

  1. Andere factoren versterkten de uitverkoop

Volgens handelaar en analist Alex Kruger verzwakte de tweet-thread van Coinbase-CEO Brian Armstrong over de geruchten over de plannen van het Amerikaanse ministerie van Financiën om eigenaren van zelf-gehoste cryptocurrency-portefeuilles te volgen, de bullish beweging, waardoor een prijsdaling mogelijk was.

 

“Dit [regelgevingskwesties], tegen een achtergrond van euforie en een onhoudbaar hoge hefboomwerking bij longs, leidde tot de grootste daling van 24 uur sinds maart”, vertelde Kruger aan CoinDesk in een Telegram-chat.

 

“Als datgene waar Armstrong het over had echter uitkomt, zou het extreem bearish zijn. Vanaf nu zie ik dat als hoogst onwaarschijnlijk (op korte termijn), ”zei Kruger.

 

De neerwaartse beweging kan ook zijn versterkt door de aankondiging van de prominente cryptocurrency exchange OKEX dat het opnames zou hervatten.

 

“De meeste van de bevroren bitcoin [op OKEx] was met ongeveer 70% gestegen, dus er waren daar veel niet-gerealiseerde winsten opgesloten”, zei Sui Chung, CEO van CF Benchmarks, in een verklaring aan CoinDesk. “Zodra deze munten vrij waren om te verplaatsen, is het waarschijnlijk dat veel handelaren ze voor dollars en stabiele munten hebben verkocht om die winsten te realiseren, waardoor de verkoop meer vaart krijgt.”

 

Bitcoin was al gedaald tot ongeveer $ 17.600 toen de beurs de opschorting vandaag om 08:00 UTC opheft, en daalde tot $ 16.350 in het volgende uur. OKEx schortte opnames op 16 oktober op toen bitcoin handelde in de buurt van $ 11.500.

 

Lees ook: OKEx ziet de grootste uitstroom van Bitcoin in 6 maanden kort na het hervatten van opnames

 

Nog steeds optimistisch

De weg van de minste weerstand voor bitcoin blijft aan de hogere kant. “De laatste prijsdaling is een geluid tegen de grotere bullish trend”, zei Kruger.

 

Sterker nog, bullish macro-factoren zoals verhoogde institutionele deelname, recorddruk van geld door centrale banken en de zoektocht naar rendement blijven ondanks de prijsdaling intact.

 

Het houdingssentiment blijft donderdag sterk, met het aantal munten op cryptocurrency-beurzen op 2.384.913, het laagste niveau sinds augustus 2018, volgens gegevensbron Glassnode.

 

Bitcoin wisselt saldo uit

De gegevens suggereren dat beleggers de huidige daling zien als een terugval van de bullmarkten blijven vertrouwen houden in de vooruitzichten van de cryptocurrency op de lange termijn. De maatstaf is dit jaar met meer dan 17% gedaald, wat betekent dat de liquiditeit op de markt is gedaald.

 

Ten slotte heeft de prijsdaling van vandaag de buitensporige hefboomwerking weggenomen, zoals hierboven vermeld. Nu de kosten van het aanhouden van longposities zijn genormaliseerd, kan bitcoin nu een meer aanhoudende rally in kaart brengen en recordhoogtes bereiken.

 

Heusser van Crypto Broker verwacht dat de cryptocurrency op korte termijn zal consolideren in het bereik van $ 17.500 tot $ 19.000, voordat hij zijn opwaartse trend hervat.

 

“Bitcoin heeft nog geen piek”, zegt Siddharth Menon, mede-oprichter en COO van de in Mumbai gevestigde WazirX-uitwisseling. “Ik zie ook veel professionele handelaren posities innemen in bitcoin. Dit zijn gezonde posities omdat ze niet all-in gaan, maar geld toevoegen als het omhoog of omlaag gaat. ”